pasta Gå tillbaka

Varför hemgjord pasta ?

Pasta har funnits i mängder av former genom historien och kan spåras 7000 år tillbaka i tiden. Araberna tillverkade torkad pasta på 800-talet för att den skulle hålla under långa resor i öknen men det var först på 1000-talet i Palermo, Italien, som pasta började tillverkas av hantverkare. Fram till 1400-talets slut var pasta en mycket exotisk maträtt i Italien och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass.

Största delen av den pasta som finns på marknaden produceras i pastans hemland Italien. Till skillnad från många platser i världen där man använder vetemjöl vid tillverkningen, tillverkas all italiensk pasta av durumvete. Detta beror till viss del på den höga kvaliteten på mjölet men också på att pastan får bättre tålighet i höga temperaturer och torka. I Italien finns det en lag från 1967 som proklamerar att all produktion av pasta ska ske på durumvete, vilket säger en del om italienarnas starka band till pasta. Pasta av durumvete har högre kvalitet än pasta av vetemjöl och släpper även ifrån sig mindre stärkelse när den kokas vilket gör den mindre klibbig och blir lättare al dente, vilket betyder att den får ett bra tuggmotstånd.

Degen pressas genom valsen och det finns en vals för varje form, och kan vara tillverkad av antingen teflon eller av brons. Bronsvalsning anses bäst, det är en lite långsammare process, men den ger en ojämn, lite ruggad yta. Detta gör att pastan suger åt sig såsen bättre, och därför absorberar mer smak. Det är därför vi väljer att följa den italienska lagen genom att använda ett semolinamjöl av högst kvalitet och bonsvalsar all vår pasta på plats.

pasta

Varför hemgjord pasta ?

Pasta har funnits i mängder av former genom historien och kan spåras 7000 år tillbaka i tiden. Araberna tillverkade torkad pasta på 800-talet för att den skulle hålla under långa resor i öknen men det var först på 1000-talet i Palermo, Italien, som pasta började tillverkas av hantverkare. Fram till 1400-talets slut var pasta en mycket exotisk maträtt i Italien och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass.

Största delen av den pasta som finns på marknaden produceras i pastans hemland Italien. Till skillnad från många platser i världen där man använder vetemjöl vid tillverkningen, tillverkas all italiensk pasta av durumvete. Detta beror till viss del på den höga kvaliteten på mjölet men också på att pastan får bättre tålighet i höga temperaturer och torka. I Italien finns det en lag från 1967 som proklamerar att all produktion av pasta ska ske på durumvete, vilket säger en del om italienarnas starka band till pasta. Pasta av durumvete har högre kvalitet än pasta av vetemjöl och släpper även ifrån sig mindre stärkelse när den kokas vilket gör den mindre klibbig och blir lättare al dente, vilket betyder att den får ett bra tuggmotstånd.

Degen pressas genom valsen och det finns en vals för varje form, och kan vara tillverkad av antingen teflon eller av brons. Bronsvalsning anses bäst, det är en lite långsammare process, men det den ger en ojämn, lite ruggad yta. Detta gör att pastan suger åt sig såsen bättre, och därför absorberar mer smak. Det är därför vi väljer att följa den italienska lagen genom att använda ett semolinamjöl av högst kvalitet och bonsvalsar all vår pasta på plats.

Gå tillbaka